Operátor Fiera Touch upravil parametry stanic v DAB+ multiplexu z vysílače Černá hora

14. říjen 2024

Telekomunikační firma podnikatele Pavla Hájka z Vysočiny upravila zabezpečení šířených stanic z východočeského vysílače Černá hora. Hodnota EEP 3-A se ve všech třech případech změnila na EEP 1-A. Co to v praxi pro posluchače, kteří tuto cifru na běžných přijímačích nevidí, znamená, vysvětlujeme v následujícím textu.

Čtěte také

Úprava zabezpečení v praxi určuje, do jak slabého signálu je možné šířené stanice poslouchat. Podnikatel Hájek jako platícímu zákazníkovi nastavil rádiu Energic EEP na hodnotu 1-A. V praxi to znamená, že stanice hraje i při velmi slabém signálu. To je pochopitelně plus pro posluchače. Zároveň ale takto šířený program „ukousne“ z DAB+ multiplexu větší kapacitu. Vzhledem k tomu, že Energic je v tuto chvíli jediným zákazníkem sítě Fiera, operátora to vůbec nemusí trápit.

Stanice Miroslava Pýchy, tedy Color Music Rádio a Hey Rádio, byly nastavené na hodnotu EEP 3-A, po několika dnech došlo ovšem ke změně na jednotné EEP 1-A. V původním nastavení se při slabším signálu začaly ve vysílání objevovat chyby, respektive oba programy začaly vypadávat, zatímco rádio Energic mohli při stejně silném signálu poslouchat zájemci nadále bez výpadků zvuku. Každá ze stanic má nastavený datový tok na hodnotu 96 kbps a bere si z kapacity sítě 144 CU jednotek. ID vysílače není aktivní.

autor: lukpo
Spustit audio

Související