Operátor ORS zveřejnil na svém technickém blogu fotky nové DAB+ antény pro Vídeň

8. březen 2019

Nová vysílací anténa umožnila nejen navýšení výkonu, ale případně i upravení pokrytí signálem do jednotlivých směrů. Ostrý start digitálního rádia v Rakousku je naplánován na 28. května.

Rakouský telekomunikační operátor ORS, dceřiná firma tamní veřejnoprávní televize a rozhlasu ORF, zveřejnil na svém blogu tři fotky, které ukazují podobu nové vysílací antény na mrakodrapu DC Tower pro digitální rozhlas DAB+. Díky několika změnám, které společnost provedla na tomto objektu, bylo možné nejen zvýšit výkon na stávajících 12,5 kW (dříve 8,2 kW), ale také upravit pokrytí do jednotlivých směrů. Operace zároveň na konci května umožní start celoplošného digitálního rozhlasového vysílání pro Rakousko.

Z objektu DC Tower jsou šířeny privátní stanice pozemní digitální sítě CityMux Wien, veřejnoprávní rozhlas se této fáze digitalizace neúčastní. Pro zájemce o rakouské digitální stanice z České republiky bude zajímavá hned fáze DAB+, která je naplánovaná na 28. května. Kromě tří vídeňských vysílačů je v plánu také spuštění signálu z kóty Linz – Lichtenberg, a to na kanálu 6D. Ve stejném termínu startuje i Graz – Schöckl, který však vzhledem ke své vzdálenosti nijak do pokrytí Čech nezasáhne. Vysílání z Jauerlingu startuje až v březnu 2020.

autor: lukpo
Spustit audio

Související