Operátor SATT: Šíření slovenských programů u nás nemá komplexní řešení

4. červenec 2016

„Je otázkou, jakého cíle se společnost MARKÍZA spol. s r.o. snaží dosáhnout,“ ptá se na svém webu operátor z Vysočiny.

Problematika šíření slovenských programů na českém území nemá podle společnosti SATT ze Žďáru nad Sázavou komplexní problematiku. Firma na tuto skutečnost upozorňuje prostřednictvím svých webových stránek. Právě SATT je jednou ze společností, která musela díky rozhodnutí soudu vyřadit z nabídky programy Markízy Slovakia, která je mimo jiné provozovatelem stanice Markíza a Doma. Ze zveřejněného textu vyplývá, že SATT není spokojena s tím, jak majitel televize postupuje vůči telekomunikačním subjektům na trhu.

„Je otázkou, jakého cíle se společnost MARKÍZA spol. s r.o. snaží dosáhnout tím, že se prostřednictvím soudu obrací pouze na jeden subjekt. Pokud by MARKÍZA spol. s r.o. chtěla dosáhnout úplného přerušení vysílání svých programů na celém území ČR, mohla zvolit například formu kolektivního vyjednávání v rámci profesních asociací ČAEK o.s. nebo APKT z.s. Podobně jako to učinila CET 21 spol. s r.o. na území Slovenska. Zde došlo ke shodě na formě ukončení vysílání programů skupiny NOVA jednorázově tak, aby nedošlo k neopodstatněnému zvýhodnění některých subjektů před jinými,“ uvádí operátor.

Šíření slovenských programů na českém území má ale i další možný pohled. Zatímco malí a střední hráči slovenské programy ve strachu z možných soudních pří vyřazují, u těch velkých jsou k dispozici v nabídkách stále tyto stanice, a to včetně hlavního kanálu Markízy. Slovenská stanice je k dispozici v rámci největšího IPTV operátora O2TV, konkurenční služby T-Mobile TV i největší kabelové firmy u nás, společnosti UPC Česká republika. Ani jedna ze zmíněných firem naopak nenabízí stanici Markíza International, která problém šíření na území druhého státu řeší tím, že má k dispozici výhradně pořady vlastní produkce.

autor: lukpo
Spustit audio