Operátor Teleko digital musí za necelého čtvrt roku vypnout dva své původní DAB+ vysílače

4. červen 2024

31. srpna letošního roku vyprší společnosti Teleko digital individuální oprávnění pro dva vysílače její původní sítě, které nahradí operátor definitivními příděly od Českého telekomunikačního úřadu s lepšími technickými parametry. Ty získala firma na základě aukce kmitočtů. Jedna z dotčených frekvencí je na Vysočině, druhá se nachází na významné kótě v Moravskoslezském kraji.

Čtěte také

Příbramské společnosti Teleko digital vyprší 31. srpna 2024 individuální oprávnění (IO) pro šíření jejího DAB+ multiplexu z vysílačů Jihlava – Strážník a Frýdek-Místek – Lysá hora. Jedná se o kmitočtové příděly, které operátorovi přidělil v uplynulých letech Českých telekomunikační úřad (ČTÚ) a jejich nevýhodou byly omezené technické parametry. ČTÚ v době udělení těchto IO neumožňoval operátorům šířit signál vyšším výkonem než byl 1 kW.

V případě Strážníku na Vysočině tak byl výkon právě 1 kW (kanál 8A), u Lysé hory pouhých 151 Wattů (kanál 7B), oba pak fungovaly ve vertikální polarizaci. Operátor Teleko digital je jednou z osmi společností, které jsou úspěšnými dražiteli kmitočtů pro finální DAB+ multiplexy. V obou dotčených oblastech tak bude Teleko digital vysílat nově na kanálu 10D. Středočeská firma prozatím plán na rozšiřování své sítě s finálními parametry neprozradila.

autor: lukpo
Spustit audio

Související