Operátor Teleko upravil datové toky ve svém multiplexu, Český rozhlas si polepšil

10. únor 2016

Audio kvalitu mimo jiné navýšila stanice D-dur nebo jazzový okruh veřejnoprávního média.

Příbramská společnost Teleko dnes upravila v rámci svého digitálního rozhlasového DAB+ multiplexu datové toky některých stanic. Webu Digitálníradio.cz skutečnost potvrdil zástupce firmy Tomáš Řapek. Doposud byly všechny stanice k dispozici s jednotným datovým tokem 48 kbps s modernějším kódováním PS+SBR, které dosahuje lepší zvukové kvality i při opticky nižší kvalitě.

Po zásahu operátora si polepšily zejména stanice Českého rozhlasu. S audiem 64 kbps jsou nyní šířeny okruhy D-dur, Dvojka, Jazz, Wave, Radiožurnál a Vltava. V multiplexu je v této kvalitě šířena také čistě digitální stanice DAB Top 40.

Operátor Teleko působí se svým rozhlasovým multiplexem na území středních Čech (Příbramsko), v Praze, severních Čechách (vysílač Milešovka) i Liberecku. Společnost má dále svůj vysílač i na východočeské Černé hoře, v Moravskoslezském kraji na Lyse hoře a také na Brněnsku. Pro šíření signálu používá firma běžné III. pásmo i původní L-band (frekvence nad 1000 MHz), který se však do budoucna pro šíření DAB technologie používat nebude. Jste-li v dosahu DAB+ signálu z vysílače Žižkov, doporučuje ladit digitální rádio právě odtud. Všechny stanice zde vysílá veřejnoprávní rozhlas s datovým tokem 96 kbps.

autor: lukpo
Spustit audio