Operátor Towercom provedl úpravy datových toků ve svém DAB+ multiplexu

7. srpen 2020

V případě všech programů došlo ke snížení hodnoty bitrate. Nově jsou v této rozhlasové síti k dispozici dvě programové pozice, na nichž je s odlišnou kvalitou k dispozici veřejnoprávní Rádio_FM. Při zlepšených podmínkách je možné multiplex operátora Towercom na kanálu 12A zachytit až ve středních Čechách.

Slovenská společnost Towercom provedla úpravy datových toků stanic, které šíří ve svém rozhlasovém DAB+ multiplexu. V případě všech programů došlo ke snížení hodnoty bitrate, u Rádia Junior například ze 136 na 64 kbps, u Rádia Litera z 96 na 64 kbps nebo komerčních stanic na hodnotu 96 kbps. Informaci přinesl portál SatelitnáTV.sk. Zpráva je zajímavá zejména proto, že je to po dlouhé době, kdy se v rozhlasové síti telekomunikační firmy něco děje. Aktuálně je v multiplexu k dispozici osm programů.

Ve stejné rozhlasové síti se podle zjištění SatelitnéTV.sk objevily i dvě nové programové pozice, které jsou označeny „Radio_FM1“ a „Radio_FM2“. Na obou je v tuto chvíli k dispozici Rádio_FM, liší se však hodnotou použitého datového toku. Operátor Towercom používá v případě všech stanic kódování AAC-LC. Slovensko je v zavádění digitálního rádia DAB+ značně pozadu a ze strany vysílatelů prakticky po této technologii není ze strany vysílatelů poptávka. V provozu je šest vysílačů, v dohledné době je má doplnit Nitra – Zobor.

autor: lukpo
Spustit audio

Související