ORF se dostává díky postoji k DAB rádiu do kuriózní situace

3. únor 2017

Naši jižní sousedé jsou aktuálně ve fázi hledání provozovatele multiplexu. Rozhodnutí padne na konci letošního roku, ostrý provoz má následovat v horizontu měsíců.

Rakouský veřejnoprávní rozhlas a televize ORF se mohou dostat díky negativnímu postoji k technologii DAB+ do kuriózní situace, na kterou upozorňuje deník Wiener Zeitung. ORF na jedné straně bude technologii jako vysílatel odmítat, v roli telekomunikačního operátora ORS, jenž je jeho dceřinou firmou, ji pravděpodobně podpoří. Zbývající část podniku vlastní skupina Raiffeisen jako součást Medicur-Holding.

Tamní regulátor KommAustria před několika dny vyhlásil výběrové řízení na provozovatele prvního celoplošného multiplexu a případně i několika regionálních a lokálních sítí. ORS je pochopitelně jedním ze žhavých kandidátů na tuto pozici. V Rakousku prakticky funguje jako dominantní provozovatel televizních i rozhlasových vysílačů. Postoj ORF je nicméně vcelku logický. Její stanice včele s Hitradiem Ö3 ovládají většinu rozhlasového trhu, takže vpuštění konkurence by postrádalo logiku. Jako o alternativních hráčích, kteří by mohli tuto digitální síť rozjet, se nicméně hovoří o francouzsko-německé společnosti Media Broadcast a norské skupině Norkring.

autor: lukpo
Spustit audio