Paříž, Nice, Istanbul a další: Význam přenosových kanálů při mimořádných událostech

16. červenec 2016

Přenosové kanály umožňují sledovat například záběry z SNG vozů bez jakékoliv dramaturgie. Využívají je společnosti jako alternativu k distribuci přes IP.

Z médií často slýcháme, že svět se změnil. Události zejména posledních měsíců tomu dávají za pravdu. Uprchlická krize, teroristické útoky v Paříži nebo Nice, nově i vojenský puč v Turecku… Události, o kterých by chtěl divák vědět, co nejvíce. Spolu s těmito událostmi se ve větší míře vynořují i otázky: Jak to vlastně bylo? Nezmanipulovala média danou událost? Kde najít pravdu? Náročnější divák se proto snaží dobrat k alternativním zdrojům a nespoléhá se jen na informace z oficiálních médií.

Pro někoho jasnou odpovědí mohou být sociální sítě typu Twitter, YouTube nebo Periscope, kde se dostáváme k materiálům publikovaným obyčejnými lidmi. I zde ale může být pochopitelně problém, zdali se nejedná o podvrh. Několikrát se na toto téma hovořilo například i ve specializovaných pořadech typu Newsroom ČT 24. Výhodou oproti ostatním mají v tomto směru satelitní diváci. Možností, o kterou řada z nich neví, jsou takzvané přenosové kanály, které používají televizní stanice a vysílací společnosti k různým účelům.

Díky přenosovým kanálům se je možné dostat například k živým vstupům z SNG (přenosových) vozů, na satelitu běžně nedostupným sportovním přenosům a dalším zajímavým materiálům, které postrádají to jediné, co běžný divák očekává – dramaturgii. Výhodou přenosových kanálů je skutečnost, že bývají leckdy v dnešní době i ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), zatímco běžný televizní přenos je divákovi ve vysílání k dispozici pouze v rozlišení standardním. Jedním z důvodů je, že stanice například ani v HD nevysílá.

Odpovězme si na otázky nejdůležitější, tedy co je nutné k nalezení přenosových kanálů a kde se dozvědět jejich parametry, které pochopitelně nejsou veřejné (jejich získání však není nelegální). Nejjednodušší situaci mají ti satelitní diváci, kteří si pořídili přijímač, který disponuje funkci Blindscan. Ladění pak funguje zjednodušeně na tom principu, že box nejprve prohledá na družici všechny v tu dobu aktivní frekvence, a teprve poté dojde k jejich naskenování. V případě, že funkci Blindscan u svého přijímače s velkou pravděpodobností nemáte, můžete se spolehnout na informace publikované například na stránkách Satelliweb. Zkušení uživatelé jistě uvítají možnost mít v přijímači trvale aktuální přehled frekvencí.

Je důležité upozornit na skutečnost, že zajímavé přenosové kanály se nacházejí zejména na z pohledu českého diváka méně atraktivních pozicích, jako jsou družice Eutelsat 7A nebo Eutelsat 10A. Z tohoto důvodu je nutné mít zajištěný příjem nejen na populárních družicích Astra společnosti SES, ale i konkurenčních společností. Ani tehdy ale nemusí mít satelitní divák úplně vyhráno. Některé přenosové kanály totiž bývají k dispozici v normách, které běžné boxy nepodporují. Jedná se mimo jiné o formát MPEG-4 4:2:2. Velmi často se také stává, že přenosový kanál naladíte, ale jeho signál je kódován (většinou systémem BISS).

I přes veškeré příkoří jsem nicméně přesvědčen o tom, že lovení přenosových kanálů je velmi zajímavým odvětvím satelitního příjmu, díky němuž je možné narazit na atraktivní obsah, ať už se jedná o oblast zpravodajství, případně sportu. S odpovídajícím přijímačem, případně alespoň vybavením, které není ani běžnému satelitnímu divákovi nedostupné, lze dosáhnout zajímavých výsledků a na volně šířené přenosové kanály narazíte v podstatě při každém procházení konkrétního satelitu. V době mimořádných událostí typu Paříž, Nice, Istanbul nebo Ankara je dle mého názoru role přenosových kanálů nenahraditelná.

autor: lukpo
Spustit audio