Pásmo 700 MHz se bude moci uvolnit mobilním službám až po roce 2022

30. leden 2017

Na evropské půdě se zároveň potvrdilo, že televizní vysílání má zabezpečenou budoucnost v pásmu pod 700 MHz minimálně do roku 2030.

Bude-li to nutné, až v roce 2022 mohou jednotlivé členské státy Evropské unie uvolnit pásmo 700 MHz pro potřeby rozvoje rychlého mobilního internetu a dalších služeb. Dříve byla tato povinnost stanovena jako hraniční rokem 2020. Tato možnost ale bude platit pouze za podmínky, že to bude nezbytně nutné a odůvodněné. Jde o jeden z kroků, o němž rozhodl na svém posledním hlasování Průmyslový výbor Evropského parlamentu.

Na evropské půdě se zároveň potvrdilo, že televizní vysílání má zabezpečenou budoucnost v pásmu pod 700 MHz minimálně do roku 2030 a jiné služby si na něho nemohou klást nárok. Zveřejnění dokumentu, který ozřejmí budoucí využití pásma 470-790 MHz, se očekává v dubnu. Evropská vysílací unie (EBU) toto rozhodnutí pochopitelně vítá. Příjem televizního signálu prostřednictvím pozemního vysílání podle EBU aktuálně přijímá okolo čtvrt miliardy lidí v Evropě. Dohoda zajistí, že evropští diváci budou moci i nadále sledovat free-to-air televizi, což je klíč k udržení univerzální služby v podobě veřejnoprávních médií.

autor: lukpo
Spustit audio