Podporu během pandemie Covid-19 dostanou i DAB+ stanice v Sasku-Anhaltsku

23. listopad 2020

Komerční rádia byla důležitým komunikačním prostředkem v době pandemie koronaviru. Vzhledem k tomu, že měla stále stejné náklady na své fungování, ale příjmy z reklamy se snížily, rozhodly se jim pomoci i státní orgány v německé spolkové zemi Sasko-Anhlatsko.

Řada německých spolkových zemí se rozhodla v době pandemie koronaviru podpořit soukromé rozhlasové stanice, výjimkou v tomto směru není ani Sasko-Anhaltsko. U podpisu odpovídající dohody v tomto případě stálo Státní kancléřství a ministerstvo kultury.

Celý federální projekt byl nazván jako „Neustart Kultur“ a zapojit se do něho budou moci vysílatelé, kteří využívají takzvanou paralelní distribuci, tedy kromě analogového pásma VKV jsou dostupní i na digitální platformě DAB+.

„V důsledku pandemie Covid-19 a souvisejících opatření blokování se soukromé rozhlasové a televizní vysílání po celém Německu dostaly do finančních potíží. Regionální a národní příjmy z reklamy klesly z jednoho měsíce na druhý. Naproti tomu na vrcholu koronové pandemie soukromé vysílací organizace významně přispěly k informování obyvatelstva,“ zdůvodnila politická reprezentace nutnost pomoci privátní rozhlasové branži.

Z částky 20 milionů euro, přibližně 527 milionů korun, bude mj. hrazeno 50 % nákladů na distribuci signálu, a to v období od srpna do prosince letošního roku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související