Praha se dočkala dalšího DVB-T2 multiplexu, obsahuje prozatím pouze dva programy

24. srpen 2017

Následovat budou postupně stanoviště po celé České republice. Nejdříve na severní Moravě (Ostrava), posléze v Brně a dalších regionech.

Telekomunikační firma Digital Broadcasting, stávající provozovatel DVB-T multiplexu 4, dnes v Praze uvedla úderem třinácté hodiny do provozu svou přechodovou síť 13 fungující ve standardu DVB-T2/HEVC. Multiplex obsahuje v tuto chvíli prozatím dvě stanice ve standardním rozlišení, respektive formátu qHD. Jedná se konkrétné o kanály Relax a Rebel s příznakem „ӏ T2“. Operátor chybou prohodil programové pozice, na Relaxu proto vysílal Rebel a naopak.

Rozlišení obou programů je nastaveno na hodnotu 960x540p při 50 snímcích za sekundu. Překvapením je vysoký datový tok obou stanic, který při použitém kódování H.265/HEVC dosahuje hodnoty téměř 9 Mbps. Hodnota audia je nastavena na 128 kbps. Po zařazení dalších kanálů se bude hodnota datového toku videa snižovat. Signál je šířen z vysílače Novodvorská na kanálu 24, maximální povolený výkon je 10 kW při horizontální polarizaci. Od regulátora ČTÚ má operátor přidělené také vysílače Ládví (20 kW) a Olšanská (10 kW). V Praze již funguje na kanálu 31 přechodový DVB-T2 multiplex Českých Radiokomunikací, který částečně kopíruje nabídku multiplexů 2, 3 a Regionální sítě 8.

Technické parametry televize Relax v DVB-T2 multiplexu
autor: lukpo
Spustit audio