Přijďte zastavit sovětský tank ve virtuální realitě

20. srpen 2019

V Českém rozhlase prostřednictvím virtuální reality okusíte, jaké pocity zažíval mladý muž, který v roce 1968 vlastním tělem bránil průjezdu sovětského tanku, i jak se mohl cítit okupační voják, který seděl v jeho kokpitu.

V noci z 20. na 21. srpna 1968 zažil Československý rozhlas jednu z nejvýraznějších kapitol své historie. Svobodné vysílání, které i přes okupaci země armádami Varšavské smlouvy dokázal rozhlas provozovat po několik srpnových dní, mělo mimořádný význam. Český rozhlas k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa připravil řadu vzpomínkových akcí. Mimo jiné zcela poprvé využil technologii virtuální reality.

Vy tak máte unikátní možnost vyzkoušet si, jak se cítil neznámý mladík, kterého zachytily objektivy fotoaparátů v srpnu 1968 právě v okamžiku, kdy vlastním tělem bránil průjezdu sovětského tanku.

Srpen 1968. Mladík se vlastním tělem snaží zastavit sovětský tank

Instalace ovšem nabízí dva jedinečné zážitky zároveň – kromě perspektivy neznámého odvážlivce se můžete na chvíli ocitnout i v kůži vojáka okupačních sil, který situaci vidí z kabiny tanku.

Instalaci najdete v přízemí sídla Českého rozhlasu (vchod z ulice Římská 13). Virtuální realita bude přístupná od středy 21. srpna do 23. srpna po předchozí domluvě na e-mailu virtualnirealita@rozhlas.cz. Poté bude možné virtuální realitu navštívit zdarma každý čtvrtek od 15:00 do 17:00 nebo po předchozí domluvě na e-mailu virtualnirealita@rozhlas.cz

Vstup není vhodný pro osoby se zdravotním omezením, těhotné ženy, osoby pod vlivem alkoholu a návykových látek, děti do 12 let. Dětem ve věku od 12 do 15 let je vstup povolen pouze v doprovodu nebo s výslovným souhlasem zákonného zástupce dítěte a na jeho vlastní odpovědnost. Kompletní pravidla návštěvy virtuální reality naleznete zde.

Zážitek ve virtuální realitě je určen až pro dva návštěvníky najednou a trvá cca 10 minut. Každý z dvojice má v příběhu svou roli, kterou si v průběhu mezi sebou vymění. Na místě vám budou k dispozici vyškolení asistenti, kteří vám vysvětlí vše potřebné a provedou vás celou instalací.

Zažijte výlet v čase a přeneste se do roku 1968 díky aplikaci Českého rozhlasu

Patnáctiletá Táňa je poprvé na Západě, kde tráví prázdniny u příbuzných v Rakousku, když ji zastihne zpráva o srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Vrátí se do okupované Prahy za rodiči a přáteli? Nebo má riskovat možné následky pro rodinu doma, když zůstane v Rakousku? Poslechněte si příběh založený na skutečných událostech léta 1968 a nechte se prostřednictvím rozšířené reality vtáhnout do děje.

Multimediální mobilní aplikace vám umožní ponořit se do roku 1968 moderní, zážitkovou formou. Nabídne audioseriál s příběhem, který je založený na skutečných událostech a využívá archivní audia i dobovou hudbu.

Aplikaci stáhnete zdarma z obchodu pro operační systém iOS či Android dle vašeho zařízení. Aplikace Návrat '68 je k dispozici pro Android 7.0 a vyšší a iPhone 6s a vyšší, a to pouze pro zařízení podporující rozšířenou realitu. Pokud nemáte k dispozici vhodné zařízení, je obsah přístupný na webových stránkách Českého rozhlasu.

autor: nwe

Související