Prima nechce rozhněvat operátory placených služeb, v souvislosti s DVB-T2 hovoří o kvalitě SD+

24. duben 2019

V placených službách vysílají stanice Primy s rozlišením 1920x1080i. Rozdíl oproti v DVB-T2 využívané kvalitě 1440x1080p popisuje řada diskusních, zejména zahraničních fór.

Společnost FTV Prima, která provozuje stanice Prima, Prima Love, Prima Cool, Prima Max a Prima Zoom dnes na mediálním poli způsobila poprask, když České Radiokomunikace oznámily, že její programy budou šířeny ve vysoké obrazové kvalitě odpovídající rozlišení 1440x1080p. Prima ovšem tvrdí, že se nejedná o vysoké rozlišení, jak bylo interpretováno novináři, ale kvalitu, kterou sama označila jako „SD+“. Mediální skupina nechce rozhněvat operátory kabelových sítí a satelitu, od kterých dostává za HD vysílání zaplaceno.

V nabídkách placených služeb jsou všechny programy FTV Prima šířeny v rozlišení 1920x1080i. Pro běžného diváka je rozdíl mezi touto kvalitou a rozlišením 1440x1080p prakticky nerozeznatelný a rozdílem mezi oběma formáty se zabývala již řada odborných textů a diskusních fór. Zájemci stačí, když například do vyhledávače zadá spojení „1440x1080 vs 1920x1080“. Pro Primu navíc není toto rozlišení úplně cizí. V tomto formátu již šířila svůj hlavní kanál před deseti lety jako součást multiplexu 3, kdy patřil společnosti Czech Digital Group.

„Nasmlouvané kapacity v DVB-T2 hodlá skupina Prima využít pro spuštění dalších kanálů, jako například CNN Prima News, nebo realizovat spuštění placené televize na této platformě prostřednictvím operátora, který dojedná podmínky napříč trhem a novou placenou televizní službu na trh uvede. Věříme, že placený model může dobře fungovat. Ukazují to zkušenosti z Rakouska (Simpli TV) nebo Německa (Freenet TV), a proto na tuto možnost chceme být připraveni. Zároveň plánujeme využívat kapacitu datového toku jednotlivých kanálů na zkvalitnění nabídky interaktivních služeb, jako je například HbbTV, nebo DVB titulků,“ uvedla FTV Prima v oficiální tiskové zprávě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související