Průzkum pro operátora SES: Diváci preferují v HD kvalitě přírodu, následují filmy a sport

3. srpen 2017

Čeští diváci sledují nejčastěji televizi, do popředí se ale dostávají i jiná zařízení, například notebooky.

Satelitní diváci sledují nejčastěji ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) dokumenty věnované přírodě. Vyplynulo to z průzkumu operátora SES, který byl realizován v České republice na vzorku 503 respondentů v průběhu května, přičemž rozdělení žen a můžu bylo poměrem 50:50. Pořady o přírodě vysílané v HD kvalitě preferuje 36 % dotázaných, s 30 % následují filmy a pouze 17 % má sport. Vítězí pochopitelně zejména u mužů.

Co se týká preferencí, pouze čtyři procenta dotázaných upřednostnilo programy v SD, tedy standardním rozlišení. Většina Čechů (61 %) pak preferuje podle SES HD rozlišení. Pokud by měli respondenti na výběr, dvě třetiny by volily televizní programy v HD kvalitě. Překvapivě velké procento z 503 dotázaných uvedlo, že již slyšeli o Ultra HD rozlišení, které nabízí čtyřikrát vyšší kvalitu, než je stávající Full HD. Šlo o 53 % respondentů. Dominantní satelitní platformou zůstává na našem trhu nadále Skylink. Z průzkumu SES vyplývá, že ho využívá 71 % diváků, kteří přijímají signál z družice.

Průzkum telekomunikační firmy dále uvádí, že v dnešní době vlastní přes dvě třetiny diváků více než jedno zařízení pro sledování video obsahu. Čeští diváci sledují nejčastěji televizi, do popředí se ale dostávají i jiná zařízení, například notebooky. Alternativní zařízení jako stolní počítač nebo tablet jsou více používány muži, kteří také častěji vlastní více než dvě zařízení pro sledování video obsahu. Podobně je na tom mladší generace. Ta častěji používá více zařízení a před televizí dává přednost například chytrým telefonům.

autor: lukpo
Spustit audio