Rádio Česko - digitální zpravodajský pionýr

28. duben 2005

Český rozhlas se připravuje na rozjezd svého digitálního vysílání. Jednou ze stanic, která rozšíří stávající programovou nabídku rádia veřejné služby, bude také Rádio Česko. Jeho program můžete poslouchat již dnes, a to v podobě zkušebního vysílání na adrese www.rozhlas.cz/vysilani.

Rádio Česko je zárodkem nové zpravodajsko-publicistické stanice, která se stane jedním z hlavních pilířů veřejnoprávního digitálního vysílání v České republice. Proto jej Český rozhlas zařadí mezi své stanice hned v první vlně obsazování multiplexů. Projekt známý původně pod názvem D-Žurnál vede současná vedoucí domácího zpravodajství Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Hana Hikelová. Spolu s ní se na vysílání podílejí moderátoři Pavel Prouza, Lenka Šumová, Helena Šulcová a Štěpánka Čechová. Funkce redaktorů zastávají Lenka Jansová a Ladislav Dvořák.

Posluchači, které zajímá program Rádio Česko, mohou jeho vysílání poslouchat na adrese www.rozhlas.cz/vysilani od šesti do deseti hodin dopoledne. Mimo tuto dobu uslyší program stanice ČRo 1 - Radiožurnálu.

"Programová struktura Rádia Česko odpovídá rannímu vysílacímu času a zpravodajsko-publicistickému formátu," podotýká ředitel ČRo 1 Alexandr Pícha. Jedná se především o specializované relace, rozhovory, příspěvky redaktorů, komentáře, ale hlavně o zpravodajské bloky vysilané každou čtvrthodinu. V případě významných událostí plánuje Rádio Česko také přímé přenosy, na jejichž vysílání posluchače upozorní jak ČRo 1 - Radiožurnál, tak zpravodajský server Českého rozhlasu iŽurnál .

Webové stránky Rádia Česko

autor: Tomáš Drahoňovský
Spustit audio