Rádio Dechovka spustilo nový středovlnný vysílač, funguje na kmitočtu 792 kHz

8. září 2016

Nové vysílací středisko se vymyká doposud používanému normálu Rádia Dechovka. Stanice pro šíření v rámci středních vln používala jen frekvenci 1233 kHz.

Komerční rozhlasová stanice Rádio Dechovka, které jako jedno z mála českých privátních rádií využívá pro distribuci svého signálu i střední vlny, spustilo ve zkušebním režimu svůj nový vysílač Hradec Králové – Stěžery. Zájemci ho mohou naladit v současné době výkonem 1 kW na kmitočtu 792 kHz, ale do konce roku by měl přejít na plnou sílu 5 kW. Stěžery jsou bývalé prodané vysílací středisko Českých Radiokomunikací a Dechovka si ho provozuje sama.

Nové vysílací středisko se vymyká doposud používanému normálu Rádia Dechovka. Stanice pro šíření v rámci středních vln používala jen frekvenci 1233 kHz, na níž již fungují stanoviště Praha – Bořanovice, Brno – Řečkovice, Ostrava – Svinov a Dobrochov u Prostějova. Dechovka tak nyní používá už druhou frekvenci v rámci tohoto rozsahu a dokazuje, že vysílání na AM rozsazích ještě není v Česku zdaleka mrtvé. Tato rozhlasová stanice není v současné době jedinou, která využívá pro distribuci signálu střední vlny. Dále tu najdeme Český rozhlas Dvojka, Český rozhlas Plus, Český Impuls nebo Country Rádio.

autor: lukpo
Spustit audio