Rádio Retro Českého rozhlasu přechází na vánoční program

5. prosinec 2016

Stanici je možné naladit na internetu, ve vybraných kabelových sítích, na satelitu Astra 3B a také v nabídkách multiplexů DAB Praha (kanál 12C), RTI cz a Teleko.

V době od 5. prosince do začátku roku 2017 nabídne Český rozhlas na svém digitálním tematickém okruhu Rádio Retro tradiční vánoční program, celkem již počtvrté v řadě. Posluchači a majitelé DAB přijímačů se mohou těšit celkem na osmadvacet hodin vybraných archivních nahrávek pro adventní, vánoční i silvestrovský nebo novoroční poslech. Tomáš Černý a Jan Kovařík uvedou rozhlasové pořady z rozmezí let 1937 až 1995.

Až na drobné výjimky zazní opět nahrávky, které doposud ve vysílání Rádia Retro nezazněly. „Mezi emotivní vánoční obrázky jsme zařadili reportáž ze spojeneckého vysílání BBC z roku 1944, kde zaznívá báseň o domově se vzpomínkou na vojáka, který ji měl přednést na Štědrý večer v bunkru mezi zákopy, ale 23. prosince padl na hlídce. Protějškem rozhovorů s Čechoslováky u Dunkerque je vánoční poselství státního prezidenta Emila Háchy z roku 1939, z něhož je znát šeď a trýzeň protektorátního strachu,“ uvedl dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý.

Lehký úsměv navodí vyprávění malíře Jana Slavíčka, jehož hlavní kouzlo spočívá ve vzpomínce na rok 1908, kdy budoucí mistr palety dostal svoje první štětce a konývku na terpentýn. A k zamyšlení přivede Miroslav Horníček v pořadu Tichá pošta z roku 1965. Estetiku vánočního rádia dokresluje hlas Karla Högera, kterého uslyšíme vyprávět o herecké práci v divadle, ve filmu, televizi a rozhlase a následně přednést povídku Jaroslava Haška Hodina pravopisu natočenou v padesátých letech. Rádio Retro je možné naladit na internetu, kde je k dispozici i jeho vysílací schéma, ve vybraných kabelových sítích, na satelitu Astra 3B a také v nabídkách multiplexů DAB Praha (kanál 12C), RTI cz a Teleko.

autor: lukpo
Spustit audio