Radiožurnál začne vysílat digitálně ze žižkovského vysílače

26. březen 2013

V digitálním rozhlasovém vysílání nastává další etapa. Nejposlouchanější stanice Českého rozhlasu, Radiožurnál, bude od úterního poledne vysílat digitálně ze žižkovského vysílače.

Pilotní vysílání spustí České Radiokomunikace, použijí pro něj systém DAB v pásmu L (L-band). Kromě Radiožurnálu jsou už delší dobu v nabídce dvě komerční stanice. Digitální vysílač má výkon 1 kW, signál pokrývá hlavní město a jeho nejbližší okolí.

Žižkovsá televizní věž, Praha

Jde už o druhou digitální rozhlasovou síť, ve které obyvatelé Prahy naladí Radiožurnál. Od dubna 2011 provozuje digitální vysílání na území hlavního města firma Teleko, která ho šíří ze stanoviště na Strahově. Kromě zpravodajské stanice Českého rozhlasu jsou v její síti i naše další programy, včetně nových programů ČRo Plus, ČRo Jazz a Rádio Junior.

Digitální rozhlas na běžném rádiu naladit nejde, zájemci tedy potřebují nový přijímač. Mezi výhody digitálního rozhlasu patří rychlé ladění, snadné přepínání stanic, kvalitní zvuk a doplňkové informace na displeji rádia, například právě vysílaný pořad, další program a podobně.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio