Rakouská ORF dál odmítá digitální rozhlas DAB+. Pro nás je rozhodnuto, říká její šéf

10. listopad 2016

Podle šéfa veřejnoprávního média Alexandera Wrabetze v současné době neexistuje žádný smysluplný rámec pro zavádění digitálního rozhlasu v Rakousku.

Rakouský veřejnoprávní rozhlas a televize ORF ve středu jasně odmítl nástup pozemního digitálního rádia DAB+. Své zamítavé stanovisko vůči této technologii prezentoval na středečním zasedání kontrolní rady generální ředitel ORF Alexander Wrabetz. Informaci přinesla agentura APA. ORF se chce nadále spoléhat na analogovou distribuci skrze VKV vysílače, kde má dominantní postavení na trhu. Její uvažování je v této oblasti směrem ke konkurenci zcela logické.

Podle Wrabetze v současné době neexistuje žádný smysluplný rámec pro zavádění digitálního rozhlasu v Rakousku. Šéf ORF zmínil neúspěch DAB rádia v některých zemích a naopak úspěšně etablovanou analogovou distribuci VKV. Budoucnost rozhlasu vidí Alexander Wrabetz v bezdrátové a mobilní komunikaci. Poslech prostřednictvím těchto platforem je podle něho čím dál tím silnější. Zahájení procesu digitalizace rádia může nicméně i přes skepsi ORF proběhnout. Rakouský regulátor předpokládá, že rozšiřování technologie mimo Vídeň by mohlo začít v roce 2018.

autor: lukpo
Spustit audio