Rakousko nasadí ve svém národním DAB+ multiplexu i systém varovného hlášení

8. červenec 2019

Toto hlášení je možné zaktivovat, i pokud je přijímač ve stand-by režimu. Součástí může být i stručné textové oznámení v několika jazycích.

Rakousko počítá v rámci multiplexu „DAB+ Austria“ také s nasazením nouzového varovného hlášení EWF, který vyvinul Fraunhoferův institut. Tato technologie je velmi důležitá, protože umožňuje přepnout rozhlasový přijímač na speciální kanál. Ten pak posluchače informuje o mimořádné události, jako jsou například živelné katastrofy, válečné konflikty a další události s velkým dopadem na společnost. Toto hlášení je možné zaktivovat, i pokud je přijímač ve stand-by režimu. Součástí může být i stručné textové oznámení v několika jazycích.

Součástí EWF jsou i takzvané ePaper, tedy elektronické informační plochy, kde je možné takové informace zobrazit. K dispozici budou například v rámci veřejné dopravy včetně autobusových zastávek nebo na vybraných stavbách, pokud stavební firma odpovídající displej na budovu umístí. EWF se ukázal jako spolehlivý varovný systém v místech, kde není k dispozici uspokojivé, případně žádné připojení k internetu. Součástí multiplexu DAB+ Austria jsou i další doplňkové služby, jako je například slideshow nebo programový průvodce EPG.

autor: lukpo
Spustit audio

Související