Rakouský Linz spustí DAB+ multiplex až příští rok, už teď tam ale nebudete bez signálu

10. prosinec 2018

Prim má v metropoli Horního Rakouska prozatím bavorský národní multiplex Bayern, na výše položených místech vás mohou překvapit i další sítě zachytitelné na teleskop.

Od pátku do neděle jsem se vydal na vánoční trhy do rakouského Linzu. Čtenáři, kteří sledují portál Digitální rádio pravidelně, vědí, že i toto rakouské město se v horizontu několika měsíců dočká signálu technologie DAB+. Programová nabídka zde bude stejná, jako je aktuálně ve Vídni. Do konce příštího roku zde ale žádná rakouská síť zachytitelná nebude. Neznamená to ovšem, že by Linz byl úplně odstřižen od digitálního rádia.

Pokud budete mít náhodou cestu do tohoto rakouského města, neponechávejte nic náhodě a vydejte se na jeho nejvyšší bod Pöstlingeberg. Důvodů, proč sem vyrazit, je hned několik. Kromě poutního místa s bazilikou se vám zde naskytne také mimořádný výhled na metropoli Horního Rakouska (Oberösterreich). Na Pöstlingeberg se dostanete přímo z Hlavního náměstí (Hauptplatz) historickou linkou číslo 50. Zpáteční jízdenka vás vyjde na 6.20 euro.

V řadě lokalit Linzu jsem zaznamenal přítomnost signálu bavorského celonárodního multiplexu Bayern na kanálu 11D. Na vrcholu Pöstlingeberg byla jeho síla téměř v místní kvalitě, a to pouze na teleskopickou anténu. Dávají zde o sobě vědět i další multiplexy. Potěšila zejména přítomnost švýcarského kanálu 9B s multiplexem SMC D03 O-CH. Úplně překvapení to nebylo, i při zhoršené viditelnosti máte Alpy na dohled. Třetím, zde zachyceným multiplexem je digitální síť DRS z Bádenska-Württemberska. Přeji dobrý příjem a kvalitní poslech všem, kteří se vydají s DAB+ rádiem v tomto období i za naše hranice.

autor: lukpo
Spustit audio

Související