Regina DAB Praha testuje možnosti zobrazování aktuálních doplňkových informací

5. květen 2016

Funkce už je obvyklá u řady digitálních stanic v sousedním Německu, které takto zobrazují mimo jiné právě hrané skladby.

Regina DAB Praha je jednou ze stanic, která musí při své distribuci spoléhat výhradně na digitální šíření. Posluchače se proto snaží oslovit i případnými doplňkovými informacemi zobrazovanými na displejích přijímačů. Stanice Českého rozhlasu v současné době testuje v pražském DAB+ multiplexu na kanálu 12C nasazení obrázků souvisejících s jejím aktuálním programem. Zkoušky probíhají na programové pozici „CRo – Test 2“. Do budoucna se Regině nabízejí relativně zajímavé možnosti, které technologie DAB+ přináší.

V praxi probíhá vše tak, že aktuální fotka a případně i dodatečný text se vloží do interního systému a odešle přes internet do rozhlasového multiplexu, který je šířen ze Žižkova. Takto vložené informace se objeví majitelům DAB přijímačů s barevným displejem většinou během několika sekund. Záleží pochopitelně na tom, jak velký je úložný prostor a spojení v rámci daného kanálu. Regina DAB Praha bude moci po ostrém nasazení technologie zobrazovat například fotky ze studia nebo obaly singlů právě hraného interpreta.

autor: lukpo
Spustit audio