Regionálnítelevize.cz: Uvažujeme o vysílání v HD rozlišení i vstupu do chytrých televizorů

7. prosinec 2017

Vysoké rozlišení by televizním divákům přineslo vyšší obrazovou kvalitu, která je už u řady podobných projektů v zahraniční standardem.

Eva Stejskalová, ředitelka Regionálnítelevize.cz webu Digitální rádio potvrdila, že provozovatel stanice do budoucna uvažuje o vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a nasazení technologie HbbTV, která propojí svět klasické televize a internetu. Stejskalová dále uvedla, že tento krok vnímá jako možný v souvislosti se zaváděním pozemního vysílání DVB-T2. Proces migrace na nový standard čeká české televizní diváky v následujících letech.

HD rozlišení by televizním divákům přineslo vyšší obrazovou kvalitu, která je už u řady podobných projektů v zahraniční standardem. Připomeňme například rakouskou R9 vysílající na satelitu Astra nebo taktéž na pozici 19,2 stupně východně působící bavorské regionální a lokální stanice. Všechny samozřejmě nejsou kódovány a je možné je sledovat prakticky v celé Evropě. HbbTV může být pro Regionálnítelevizi.cz zajímavé z toho důvodu, že program jednotlivých stanic by mohl divák sledovat ve kteroukoliv dobu a ne v čas, kdy běží v rámci lineárního programu. Technologie kromě TV archivu pochopitelně přináší i další služby.

autor: lukpo
Spustit audio