Rok 2017 byl pro prodej digitálních rádií rekordní

15. květen 2018

„Posledních dvanáct měsíců bylo pro digitální rozhlas velmi silným obdobím. Mezinárodní prodeje DAB přijímačů jsou na historicky nejvyšší úrovni,“ uvedl Patrick Hannon, prezident WorldDAB.

V roce 2017 se prodalo v Evropě, Asii a Tichomoří téměř dvanáct milionů digitálních rádií, která jsou schopna přijímat rozhlasové vysílání DAB a DAB+. Vyplývá to ze statistik obchodníků a automobilek, z nichž vychází konsorcium WorldDAB. Klíčové trhy pro digitální rozhlas již umisťují DAB tunery do základních výbav vozů. Grafika, která doplňuje výstup organizace, zařazuje Českou republiku mezi země s řádným vysíláním a pokrytím 62 % populace.

„Posledních dvanáct měsíců bylo pro digitální rozhlas velmi silným obdobím. Mezinárodní prodeje DAB přijímačů jsou na historicky nejvyšší úrovni. Tato skutečnost byla posílena vypínáním analogového vysílání v Norsku a silným růstem na ostatních evropských trzích. Vnímáme velmi silný pokrok v oblasti automobilového průmyslu, kde bylo prodáno téměř šest milionů nových vozů s DAB tunerem. Vedle Evropy je vidět také povzbuzující vývoj v nově vznikajících trzích na Středním východě, v Africe, Asii a Tichomoří,“ uvedl Patrick Hannon, prezident WorldDAB. Mezi zeměmi s největší vybaveností DAB přijímači patří Velká Británie, Německo a pochopitelně i Norsko.

autor: lukpo
Spustit audio