RTVS začíná testovat Ultra HD, se zkouškami v DVB-T2 počítá do konce roku

8. srpen 2016

„Obraz v tomto nadstandardním rozlišení je dostupný na speciálním digitálním programu,“ informoval slovenský veřejnoprávní vysílatel.

V průběhu dnešního dne budou zahájeny z bratislavského vysílače Kamzík testy Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) ve formátu Ultra HD (standard DVB-T2/HEVC). RTVS informoval, že experiment na 6. kanálu, jehož přesah bude s velkou pravděpodobností i do části Moravy, by měl trvat až do konce prosince letošního roku. Právě do této doby se bude materiál pořízený na olympiádě v Riu ve formátu 4K (jde o obsah v 8K následně degradovány do UHD) v rámci experimentu DVB-T2/HEVC vysílat.

„Obraz v tomto nadstandardním rozlišení je dostupný na speciálním digitálním programu RTVS: UltraHD, kvůli časovému posunu bude premiérový obsah k dispozici pravidelně ve 14:00 následujícího dne. Vzhledem k rozdílným technickým parametrům HD a UltraHD vysílání bude 4K vysílání bez slovenského komentátora, pouze s původní ruchovou stopou,“ uvedlo slovenské veřejnoprávní médium. RTVS je pouze jedním ze dvou vysílatelů v Evropě, kteří olympiádu (byť ze záznamu) v Ultra HD vysílají. Náklady na distribuci hradí plně partneři testu – společnosti Towercom a Slovak Telekom.

autor: lukpo
Spustit audio