Saský regulátor otevřel volnou kapacitu v DAB+ multiplexu pro Freiberg

25. květen 2018

Ve Freibergu i Lipsku je tímto krokem kapacita lokálních sítí plně obsazena, což SLM hodnotí pozitivně, a pomáhá zvyšovat zájem komerčních vysílatelů o tento typ distribuční technologie.

Saský Freiberg, který je jedním ze dvou měst spolkové země, kde fungují lokální DAB+ multiplexy, by mohl uvítat nové zájemce o digitální rozhlasové vysílání. Tamní regulátor SLM vyhlásil výběrové řízení na obsazení volné kapacity s hodnotou 92 CU jednotek, což odpovídá jedné až dvěma novým stanicím. V multiplexu jsou v tuto chvíli k dispozici například rozhlasové programy egoFM, Energy Sachsen, Mega 80s nebo Absolut HOT.

Regulátor uvedl, že je připraven podpořit rozvoj DAB+ a nebrání se ani případnému spuštění takovýchto typů sítí v dalších městech. Ve Freibergu i Lipsku je tímto krokem kapacita lokálních sítí plně obsazena, což SLM hodnotí pozitivně, a pomáhá zvyšovat zájem komerčních vysílatelů o tento typ distribuční technologie. Obě sítě jsou v tuto chvíli v pilotním režimu, který má následně přejít do ostrého provozu. Počítá se s tím, že v rámci běžného vysílání by mělo vyjít šíření v multiplexu měsíčně pro jednu stanici na cenu 300 euro měsíčně, v přepočtu méně než osm tisíc korun.

autor: lukpo
Spustit audio