Saský regulátor SLM plánuje zkušební provoz lokální DAB sítě v Lipsku

8. březen 2016

Cílem celého projektu má být přilákání menších vysílačů k technologii DAB+ a přinést ekonomicky výhodnější podmínky pro takovou distribuci signálu.

V Lipsku by měla do budoucna vzniknout síť pozemního digitálního rozhlasu ve standardu DAB+, která by po dobu dvou let fungovala na experimentální bázi a zjišťovala, jakým způsobem je tato technologie výhodná pro menší vysílatele. Úmysl zahájit práce na tomto multiplexu zveřejnil na svých webových stránkách saský regulátor SLM. Cílem je vybudování takové sítě, která by svým signálem pokrývala přibližně devadesát procentní domácností v Lipsku. Multiplex by mohl fungovat na bází nízkovýkonných vysílačů umístěných na vysokých budovách.

Cílem celého projektu má být přilákání menších vysílačů k technologii DAB+ a přinést ekonomicky výhodnější podmínky pro takovou distribuci signálu. Právě Asociace komerčních vysílatelů (APR) nedávno volala po takové možnosti, která by umožnila vstup do digitálního rozhlasového vysílání, aniž by bylo ohroženo jejich fungování. Výběrové řízení na provozovatele multiplexu se očekává na počátku dubna. V Lipsku fungují v tuto chvíli dva DAB multiplexy, a to oba na spolkové bázi. První síti je celoplošný multiplex na kanálu 5C, druhým pak balík kanálů veřejnoprávního rozhlasu MDR na kanálu 9A.

autor: lukpo
Spustit audio