Senioři se aktivně zapojili do boje o budoucnost ČT3, stanice bude vysílat minimálně do konce října

22. červenec 2020

Seniorská organizace oslovila kvůli budoucnosti tematické stanice několik klíčových politiků včetně prezidenta republiky Miloše Zemana. Další budoucnost tohoto programu má nastínit plán budoucnosti České televize, který generální ředitel Petr Dvořák předloží v průběhu podzimu.

Rada seniorů České republiky se aktivně zapojila do boje o zachování vysílání veřejnoprávního kanálu ČT3, který vznikl jako příležitostný v době pandemie koronaviru. Její kolegium na svém zasedání přijalo usnesení, že tento program je nejen seniorskou, ale také mladší populací velmi kladně hodnocen a měl by proto vysílat celoročně. Organizace se s tímto požadavkem obrátila mimo jiné na předsedu vlády Andreje Babiše, ministra kultury Lubomíra Zaorálka a ministryni financi Alenu Schillerovou nebo prezidenta republiky Miloše Zemana. Radním to dnes oznámil generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Dvořák radní informoval, že stanici sledují primárně diváci nad 65 let, která tvoří přes 62 procent diváků. Česká televize dokázala zaujmout touto stanicí především obyvatele menších sídel do pěti tisíc obyvatel a také více lidí s nižším vzděláním, které se doposud nedařilo v takové míře oslovit. Průměrný podíl na sledovanosti dosáhl u stanice ČT3 od 23. března do 30. června hodnoty 4,51 %. V cílové skupině diváků starších 65 let to bylo 6,9 %. ČT3 navíc získala spolu s programem ČT art nejvyšší hodnoty spokojenosti – 8,8 z 10, což je o čtyři desetiny více než je průměr televizního trhu.

Z výsledků měření spokojenosti diváků z poslední době je zřejmé, že 7 z 10 dotazovaných se shodlo na tom, že spuštěním kanálu ČT 3 napomáhá Česká televize nejohroženější skupině populace, tedy seniorům, překonat současné období, respektive ulehčit dopady nouzového stavu a karantény. Diváci se tedy stejně jako seniorská organizace shodují na tom, že veřejnoprávní médium by proto mělo ve vysílání stanice pokračovat. „V tuto chvíli připravujeme návrh, jak s tímto kanálem do budoucna pracovat a zda vůbec,“ sdělil radním České televize generální ředitel Petr Dvořák.

Budoucnost kanálu ČT3 by podle jeho slov měla být součástí plánu, který bude popisovat dlouhodobější budoucnost České televize. Rada ČT si ho vyžádala ke konci září. „Abychom rozhodnutí neudělali předtím, než tuhle diskusi povedeme, tak v tuto chvíli je vysílání ČT3 naskládáno do konce října. Dohodli jsme se s programovým ředitelem Milanem Fridrichem, že způsob vysílání bude podobný, jako je teď v letních měsících, tzn., že se maximálně budeme snažit využívat archiv, ale nebudeme tam dávat publicistickou část, kterou byl pořad Život na třetí,“ přiblížil Dvořák. Česká televize chce i díky jeho absenci ušetřit další finance,

autor: lukpo
Spustit audio

Související