Seriál týdne: Rádio Česko

6. září 2005

Celý minulý týden se pravidelný pořad Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Seriál týdne nesl v duchu digitálního vysílání. Pokud jste Seriál propásli, nebo jste ho z jiných důvodů nemohli sledovat, přinášíme vám jeho psanou podobu na našem serveru Digital.

Zpravodajství a publicistika měly vždy v programu Českého rozhlasu své nezastupitelné místo. Příchod digitálního vysílání však umožnil, že zprávy už nemusí být jen vycpávkou mezi ostatními pořady, ale mohou tvořit celý program jedné stanice. A právě takovou stanici vám dnes představíme. Jmenuje se Rádio Česko. "Rádio Česko je čistě zpravodajským formátem, který nám umožňuje vysílat aktuální zprávy a publicistiku jako jedinou náplň stanice," vysvětluje vedoucí redakce Hana Hikelová. "Hlavní odlišností například od Radiožurnálu je naprostá absence hudby," dodává.

Zpravodajská stanice zatím vysílá jen na internetu na adrese www.radio-cesko.cz . Podle ředitele Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Alexandra Píchy, který za vysílání Rádia Česko odpovídá, si však našla své příznivce a získala slušné renomé. "Ohlasy na naše vysílání chodí hlavně přes internet," říká Pícha a dodává: "Rádio Česko navíc začíná být poměrně známé. Když kolegové volají například i komunálním politikům, většinou název stanice znají a ochotně poskytují rozhovory."

Vysílání Rádia Česko připravují redaktoři Radiožurnálu. Stejně tak tomu bude i do budoucna. Podle Alexandra Píchy však jejich počet výrazně naroste. "Samo živé vysílání připravují v současné době čtyři redaktoři," infomoval Pícha. Zbytek programu se opírá o příspěvky z Radiožunálu nebo regionálních stanic. "S rozšířeným vysíláním, které začne zřejmě na konci října, se však počet stálých redaktorů rozšíří nejspíše na deset lidí," objasňuje Alexandr Pícha.

Rádio Česko by mělo být jakousi rozhlasovou obdobou zpravodajské stanice České televize ČT 24. Ta v současnosti vysílá nejen na internetu, ale i na kabelových sítích a v digitálním experimentu v Praze. Bude Rádio Česko také vysílat po celý den? "Potenciál na ni určitě máme," myslí si Alexandr Pícha, "ale musíme myslet realisticky. Zpravodajský formát chceme vysílat hlavně v prime-timu, tj. ráno, dopoledne a odpoledne."

A jak vypadá podle Alexandra Píchy budoucnost Rádia Česko? Kromě digitálního televizního vysílání, do kterého by se měla zpravodajská stanice brzy zařadit, chce Český rozhlas jeho program vysílat i v čistě rozhlasovém standardu DAB. V tomto systému se v České republice zatím nevysílá, ale Český rozhlas již zažádal o licenci na jeho experimentální provoz. "Z internetového vysílání chceme v nejbližší době expandovat nejen do digitálu, ale také do běžného VKV rozhlasového vysílání," svěřuje se Pícha. "Samozřejmě před Rádiem Česko má přednost ČRo 4, stanice pro mladého posluchače, a ČRo 2 Praha, která ještě nemá dobudovanou svou síť na velmi krátkých vlnách."

autor: Tomáš Drahoňovský
Spustit audio