Slovensko má za sebou testy varovného hlášení, rozšíření brání nízká penetrace signálu DAB+

12. listopad 2018

Naši východní sousedé prozatím nemají jasno o tom, jak se DAB+ signál bude dál rozšiřovat. Digitální rádio tu pokrývá 37 % populace.

Slovensko má za sebou úspěšně provedené testy varovného hlášení EWF, které umožňuje digitální rozhlasové vysílání DAB+, uvedení do komerčního provozu však brání nízké pokrytí území touto technologií. Vyplynulo to z rozhovoru, který portálu WorldDAB Eureka poskytl Juraj Oravec, manažer pro strategii a rozvoj ve Výzkumném ústavu spojů (VÚS). Aktuálně pokrývá signál digitálního rozhlasu DAB+ 37 % populace, a to v Bratislavě, Nitře, Košicích, Žilině a Banské Bystrici.

Ministerstvo vnitra zřídilo za účelem monitoringu EWF hlavní středisko, na nějž bylo navázáno osm regionálních oznamovacích a varovných center. Výhodou technologie je skutečnost, že na nebezpečí je posluchač upozorněn ve chvíli, kdy například přijímá svou oblíbenou stanici, přímo tedy danou informaci nevyhledává. Veškeré funkce si má VÚS otestovat v reálném prostředí později. Plány na rozšiřování DAB+ na Slovensku text nepřináší, nicméně podle Juraje Oravce existuje mezi vysílateli po expanzi digitálního signálu poptávka.

autor: lukpo
Spustit audio

Související