Slovensko začíná proces uvolňování televizního pásma 700 MHz

17. leden 2019

Na společnosti Towercom je nyní rozhodnutí, zdali migraci využije také pro přechod multiplexů do DVB-T, nebo ponechá terestrické sítě v původním standardu.

Slovensko se připravuje stejně jako Česká republika na opuštění pásma 700 MHz, které doposud sloužilo televiznímu vysílání a v následujících letech poslouží mobilním operátorům pro rozvoj 5G sítí. Úřad pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb v tuto chvíli zahájil konzultační fázi. Opuštění pásma 700 MHz bude pochopitelně znamenat i přeladění vysílačů, které se v problematickém kmitočtovém rozsahu nacházejí. V praxi se tento krok bude týkat jediného operátora, kterým je Towercom.

Na Slovensku funguje pozemní vysílání jak ve standardu DVB-T, tak i DVB-T2. Druhá technologie se konkrétně týká tamního multiplexu 4, který využívá starší kódování H.264/AVC. Je pouze na Towercomu, zdali by do budoucna využil odchod z pásma 700 MHz k překlopení staršího do novějšího standardu. Není to však povinnost. Opuštění kmitočtového rozsahu 694 až 790 MHz čeká Slovensko do 30. června příštího roku. Členské státy EU měly povinnost do 31. prosince.2017 uzavřít veškeré nezbytné dohody o přeshraniční koordinaci kmitočtů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související