Slovinsko prozatím nepočítá s náhradou analogového rádia digitálním vysíláním

8. září 2016

Ostrý provoz DAB rádia začne ve Slovinsku nejpozději 19. září. Stanice mají od spuštění multiplexu tři měsíce na to, aby zahájily vysílání.

Slovinci prozatím nebudou nahrazovat stávající analogové vysílání v pásmu VKV digitální distribucí DAB+. V tiskové zprávě to uvedl včera regulátor AKOS, který vydal jednotlivá povolení vysílatelům pro distribuci signálu. DAB+ bude ve Slovinsku fungovat jako doplňkový kanál, který nabízí dostatečnou volnou kapacitu pro případné zájemce. Těch by mělo být osm až devět, čtyři pozice mají být vyhrazeny výhradně veřejnoprávnímu rozhlasu RTV Slovenija.

Ostrý provoz DAB rádia začne ve Slovinsku nejpozději 19. září. Stanice mají od spuštění multiplexu tři měsíce na to, aby zahájily vysílání. Z komerčních hráčů budou do digitální sítě zařazeny následující stanice: Radio Ognjišče, Radio Antena, Radio Center Slovenija in Narodni radio, Rock Radio Štajerska, Radio 2, Europa 05, A-radio a Radio Radio. Pro kódování signálu bude použit přenos HE-AAC v2. V současné době funguje v testovacím režimu vysílač Krkavec, následovat budou Tinjan, Nanos, Krim, Trdinov vrh, Plešivec a Pohorje.

autor: lukpo
Spustit audio