Sněmovna projednává zákon o reklamních příjmech ČT

24. září 2010

Poslanci dnes probírali senátní návrh, podle kterého by reklama v České televizi zůstala i po ukončení analogového vysílání.

Rozsah reklamního času by zůstal stejný. Zatímco dosud výnosy z reklamy v České televizi podporovaly rozvoj digitálního televizního vysílání a kinematografii, nově by pomohly financovat českou kulturu ve větší šíři. Peníze z reklamy nejdou České televizi do rozpočtu, posílá je na zákonem stanovené účely.

Podle novely by 40 % výnosů z reklamy ČT směřovalo do Státního fondu kultury, 40 % do Státního fondu kinematografie a 20 % by sloužilo na digitalizaci archivu České televize. I když výnos z reklamy v ČT v roce 2009 poklesl, odhaduje se na příští rok ve výši cca 600 milionů ročně.

Podle senátora Jiřího Oberfalzera (ODS) jde o elegantní řešení, které nebude vyžadovat žádné prostředky z veřejné kasy. Sněmovní zpravodaj novely Walter Bartoš (ODS) dnes zdůraznil, že „Návrh vytváří a podporuje zaměstnanost především pro velmi specifické umělecko-technické profese“. Podpora kulturních akcí prostřednictvím Státního fondu kultury ČR by mohla oživit kulturní dění v regionech a podpořit tak jejich ekonomiku, což by podle Bartoše mělo pozitivní sociální dopady.

Pokud senátní návrh projde celým legislativním procesem, podařilo by se vzkřísit Státní fond kultury. Ten je už řadu let bez prostředků a na pokraji zrušení jako pohrobek nepovedené České lotynky. Byl zřízen v roce 1992 a má sloužit k podpoře konkrétních kulturních projektů – uměleckých děl, edičních počinů, kulturních památek, výstav, přednášek, festivalů, kultury menšin, hodnotných neprofesionálních uměleckých aktivit nebo knihovních fondů a propagaci české kultury v zahraničí.

Senátní návrh zákona by měl také upřesnit platbu rozhlasových a televizních poplatků za přijímače upravené tak, že na nich nelze přijímat vysílání. Takové monitory, čtecí zařízení nebo obrazovky by do budoucna měly být z povinnosti platit poplatky vyňaty.

Návrhem z pera horní komory parlamentu se dnes poslanci zabývali v prvním čtení. Nyní ho čeká projednávání ve volebním výboru sněmovny, který si na to vyžádal prodloužení běžné lhůty.

autor: Anna Štrachová
Spustit audio