Software pro příjem digitalního rozhlasového vysílání DAB+

9. duben 2020
USB SDR tuner

Každý počítač je možné změnit v DAB+ přijímač. Stačí být vlastníkem vhodného USB SDR přijímače a nainstalovat si některý z představených počítačových programů.

Nejsnažší cesta jak z počítače udělat rozhlasový přijímač je zakoupení USB modulu s čipem RTL2832U v hodnotě několika set korun. K dispozici je řada různých verzí lišících se především frekvenční stabilitou a citlivostí v různých kmitočtových pásmech. K modulu je potřeba připojit anténu.

V blízkosti vysílače postačí pro pokusy náhražková prutová, v případě zájmu o příjem vzdálenějších a slabších vysílačů je vhodné využít ziskovější anténu umístěnou na střeše budovy, případně společnou televizní anténu (STA).

Pro USB modul je potřeba v počítači nainstalovat ovladač. Vyjma DAB+ umožní příjem VKV-FM případně i leteckého provozu a profesionálního a radioamatérského provozu na nižších kmitočtech (cca od 30 do 500 MHz).

Stabilnější radiové parametry zajistí dražší USB SDR(Software Defined Radio) moduly - například AirSpy nebo SDRPlay. Jejich cena je v řádu jednotek tisíc Kč. Svými vlastnostmi se blíží profesionální komunikačním přijímačům. Umožňují zpravidla příjem od desítek kHz do přibližně 2000 MHz. K příjmu je samozřejmě potřeba pracovat s odpovídajícím anténním systémem.

Vyjma DAB+ a VKV-FM umožňují pracovat také na dlouhých, středních a krátkých vlnách, s odpovídajícím software také například v s systému DRM (Digital Radio Mondial). Doprovodný software obvykle umožňuje pracovat se šírkou pásma 8 - 10 MHz - jak pro okamžité zpracování tak pro záznam umožňující pozdější zpracování zaznamených signálů celého nebo části zkoumaného radiového pásma. Častou možností je také spektrální analýza až v celém frekvenčním rozsahu.

Následující řádky představují čtyři pravděpodobně nejznámější programy určené pro příjem DAB+ vysílání. Liší se pohodlím instalace, možnostmi grafického rozhraní, záznamem a přehráváním signálu naladěného/nahraného multiplexu i vytížením procesoru počítače. Vytížení procesoru jsem zaznamenal na PC s procesorem Intel Core i5 8. generace s RAM 16 GB. Pro pouhý poslech stanic je zřejmě nejvhodnější prvně zmíněný program DAB Player. Další programy umožňují sledovat spektrum signálu i rozpoznat aktuálně použité vysílače. 


DAB player

Software pro příjem DAB+: DAB Player - snímek obrazovky

Ke stažení: https://www.ukwtv.de/cms/downloads-aside/281-dab-player-von-andreas-gsinn.html

Aktuální verze: DAB_Player_1-0-2-164_de-en-fr-it-nl-no-pl.zip

Pro konkrétní typ RTL-SDR přijímače je potřeba stáhnout a instalovat ovladače z výběru Treiber1.zip - Treber6.zip

Pro funkci programu chybí následující knihovny, které je potřeba při první instalaci dohledat na internetu:

MSVCP140.dll
VCRUNTIME140.dll

Využití procesoru bylo v mém případě maximálně 1 %.

QIRX

Software pro příjem DAB+: QIRX - snímek obrazovky

Ke stažení https://qirx.softsyst.com/Download

Aktuální verze: QIRX "DAB-Only" V2.1.1.10

Podporuje také linuxové systém, k dispozici jsou ale starší verze programu.

Využítí procesoru bylo v mém případě maximálně 15 %.

Aby program fungoval, je potřeba instalovat ovladače ZADIG: https://zadig.akeo.ie/, ty jsou potřebné i pro dále zmíněné programy.

Vyjma spektra program také dekóduje identifikace vysílačů TII a umožňuje záznam hodnot TII i SNR v čase po sekundě, pokud je zapojená GPS přijímač i včetně GPS souřadnic.

Qt-DAB

Software pro příjem DAB+: Qt-DAB - snímek obrazovky

Ke stažení: https://github.com/JvanKatwijk/qt-dab/releases

Aktuální verze: Qt-DAB 3.71, k dispozici je také Linuxová verze.

Pro Window se jedná o soubor: setup-qt-dab32.exe

Využití procesoru maximálně 19 %.

Z mé zkušenosti se jeví pro experimentální činnosti o nejsnadněji nasaditelný program, při příjmu slabých signálů s ním zároveň dosahuji nejlepších výsledků. Spektrální analýza je doplněna identifikací nejsilnějšího přijímaného vysílač.

welle.io

Software pro příjem DAB+: welle.io - snímek obrazovky, expertní režim

Ke stažení https://github.com/AlbrechtL/welle.io/releases

Aktuální verze welle.io 2.2, k dispozici je také aktuální verze pro Linux, program má také verzi pro mobilní telefony na platformě Android.

Software pro příjem DAB+: welle.io - snímek obrazovky, standardní režim

Pro Windows se jedná o soubor: welle.io_2.2_Windows_Setup.exe

Využití procesoru jsem zaznamenal maximálně 30 %.

Jedná se tedy o největšího "bumbrlíčka" z nabízeních software. Pro počítače se slabším procesorem může vytížení dosahovat až ke 100 procentům.

Pro poslech VKV-FM i profesionálního a radioamatérského analogového provozu mohu doporučit program SDR#. Pro vybrané digitální provozy jsou k dipozici patřičné pluginy. 

Ke stažení na stránkách: https://airspy.com/download/

Stahuje se položka hned nahoře: Software Defined Radio Package, soubor sdrsharp-x86.zip.

Aktualizace 17.4.2021

Spustit audio