Španělsko může závidět i České republice, DAB tu pokrývá minimum populace

21. říjen 2019

Země používá ještě původní technologii DAB, na DAB+ prozatím nepřešla. Signál pokrývá hlavní město Madrid a Barcelonu. Dále zde vysílají v několika regionech místní multiplexy.

Česká republika dosáhne 1. listopadu již 80% pokrytí populace řádným vysíláním DAB+, kdy veřejnoprávní rozhlas spustí avizované nové vysílače. Situace ve Španělsku je ale zcela odlišná. Jak upozornil deník El Confidencial, DAB je tu možné naladit pouze ve dvou oblastech, a to v Madridu a Barceloně. Podle listu jde navíc jen o pilotní vysílání. El Confidencial doslova konstatuje, že Španělsko ve vývoji digitálního rádia zaostalo.

Jihoevropské zemi chybí především infrastruktura vysílačů, která by byla schopna zajistit kvalitní pokrytí signálem digitálního rádia. Mimo Madrid a Barcelonu sice fungují ještě malé rozhlasové sítě, ale kvalitní pokrytí království chybí. „Situace ve Španělsku není z pohledu přechodu z analogového na digitální vysílání příliš slibná. Podle digitálního reportu EBU pokrývají dva aktivní vysílače pouze 20 % španělské populace,“ uvádí list El Confidential.

autor: lukpo
Spustit audio

Související