Střed Německa lídrem v oblasti DAB+, z této výhody mohou čerpat i Češi

4. květen 2017

Řada vysílačů ze Saska zasahuje signálem digitálního rádia i naše území. Blízko hranic postačí DAB+ přijímač s teleskopem, dál je pak nutná anténa pro III. pásmo.

Pomyslným lídrem v pokrytí signálem digitálního rádia DAB+ je v Německu sousední Sasko, Sasko-Anhaltsko a Duryňsko, tedy oblast označovaná jako Mitteldeutschland. Penetrace signálem veřejnoprávního rozhlasu tu dosáhla na 99 % území a 88 % obyvatelstva. Pokrytí dálnic a hlavních silničních tahů je již v tuto chvíli stoprocentní. Veřejnoprávní multiplex MDR je možné naladit z celkem 28 vysílačů.

Co se týká počtu přijímačů v domácnostech, alespoň jedno DAB+ rádio deklaruje 15.6 % domácností v Sasku. Tato spolková země je zároveň na pomyslné špici vybavenosti německých rodin. MDR nemá na VKV takové pokrytí, jaké by si představoval. Digitální rozhlas proto může tento problém řešit. K majitelům DAB+ přijímačů se dostává kompletní nabídka analogových i nových digitálních stanic v nejvyšší možné kvalitě. V multiplexu jsou k dispozici i jednotlivé regionální verze MDR pro danou spolkovou zemi.

autor: lukpo
Spustit audio