Švédsko zatáhlo při zavádění digitálního rozhlasu prudce za brzdu

8. únor 2016

V revizní zprávě se mimo jiné uvádí, že digitalizace rozhlasu je krokem, který by ovlivnil celou švédskou populaci.

Švédský parlament svým rozhodnutím, které učinil v uplynulých dnech, vážně ohrozil budoucnost digitálního rozhlasu DAB+ v této zemi. Se zaváděním technologie se původně počítalo v letech 2017 až 2022 a měla nahradit dosavadní šíření VKV/FM signálu, nakonec ale dostalo stopku.

Nad rozhodnutím švédských zákonodárců zůstává doslova rozum stát a tímto krokem se de facto země odřízne od zbytku Evropy, kde se s digitalizací rozhlasu počítá. Dokument „Riksrevisionens rapport om digitalradio“ (Revizní zpráva digitálního rozhlasu) si je možné stáhnout a prohlédnout na webu: data.riksdagen.se.

DOKUMENT: Riksrevisionens rapport om digitalradio

V revizní zprávě se mimo jiné uvádí, že digitalizace rozhlasu je krokem, který by ovlivnil celou švédskou populaci. Posluchači by podle ní do budoucna nemuseli nákup DAB přijímačů akceptovat, čím by nad touto technologií visel velký otazník. Budoucnost podle švédské zprávy patří spíše internetu a DAB+ by se vyvíjel jako samostatný systém. Podle Národního kontrolního úřadu, který report vypracoval, je také sporná diskuse nad tématem, zdali posluchači potřebují více rozhlasových kanálů. Budoucnost DAB rozhlasu by nicméně nemusela být ve Švédsku ještě úplně pohřbena. K přezkoumání strategie dojde v roce 2018.

autor: lukpo
Spustit audio