Švýcarská veřejnoprávní televize SRG vypne za pár dní pozemní vysílání, dotkne se to desítek tisíc domácností

30. květen 2019

Využití pozemního vysílání ve Švýcarsku je minimální. Diváci mají možnost přejít na satelitní, kabelovou nebo IPTV distribuci. V omezené míře bude možné zachytit v některých oblastech pozemní signál i nadále.

Švýcarská veřejnoprávní televize SRG vypne v pondělí 3. června pozemní vysílání DVB-T a na standard DVB-T2 již přecházet nebude. Další udržování terestrické platformy chápe SRG jako nerentabilní – v současné době ji využívá přibližně 64 tisíc domácností. Diváci, kteří budou chtít nadále programy SRF 1, SRF 2 a SRF info sledovat, se budou muset spolehnout buďto na satelitní, kabelovou nebo IP televizi. Alternativy příjmu stručně popisuje web vysílatele.

Dotčené televizní domácnosti jsou již od začátku tohoto týdne v obraze upozorňovány na to, že dojde k vypnutí pozemního vysílání. Od příštího týdne pak bude na někdejších programových pozicích zmíněných kanálů umístěná statická obrazovka. Ta bude obsahovat odkaz na webové stránky s dalšími informacemi a také technickou linku. V následujícím období pak bude signál přibližně dvou stovek vysílačů vypnut úplně. Pozemní signál zde ale úplně nevymizí. V regionu Ostschweiz například nadále funguje několik privátních sítí s německými i italskými stanicemi.

autor: lukpo
Spustit audio

Související