Švýcarský veřejnoprávní rozhlas nabídne díky DAB+ kvalitnější dopravní servis

8. červen 2018

Řidič dostává do svého navigačního systému nejen přesnější data, ale také prognózy ztráty času, kterou během cesty nabere.

Kvalitnější dopravní servis, než tomu bylo doposud, chce svým posluchačům nabídnout od roku 2019 švýcarský veřejnoprávní rozhlas SRG SSR. Stejně jako v Německu nebo Norsku zde bude nasazena technologie TPEG. Její výhody jsou nesporné – je rychlejší, přesnější a nabízí komplexnější informace, a to včetně obrazových dat. Aktualizace dopravního servisu probíhá ve spolupráci s navigačními systémy ve vozidlech.

SRG SSR v dokumentu, který se TPEG týká, upozorňuje na přibližně sedmkrát rychlejší aktualizaci dat, než je tomu u systému Traffic Message Channel (TMC), jenž funguje v rámci analogového systému RDS (pásmo VKV/FM). Řidič dostává do svého navigačního systému nejen přesnější data, ale také prognózy ztráty času, kterou během cesty nabere. Do budoucna se má systém rozšířit také o data z veřejné dopravy, už nyní jsou však k dispozici detaily týkající se samotné překážky – nehoda, práce na silnici, kolona a podobně.

autor: lukpo
Spustit audio

Související