Teletext oslavil třicet let, nezastavil ho ani nástup hybridní televize

7. květen 2018

Výhodou technologie je zejména skutečnost, že nevyžaduje připojení k internetu. Teletext je šířený jako součást televizního signálu.

V úterý 1. května tomu bylo třicet let od doby, kdy v tehdejším Československu začal fungovat teletext. Jedná se de facto o jediný pozůstatek éry analogového vysílání, který přetrval až do dnešních dnů. Výhodou teletextu je především skutečnost, že se k jeho obsahu dostanete i bez internetového připojeni. Technologie se šíří jako součást televizního signálu. Teletext využívají prakticky všechny velké stanice, největší popularitu si drží u České televize.

V uplynulých letech měl teletext na kahánku, a to v souvislosti s nástupem hybridního vysílání HbbTV. Výhodou této technologie je však právě skutečnost, že vyžaduje připojení k internetu. Plány na ukončení teletextu tak nakonec musely vzít za své a tato oblíbená součást televizního vysílání pokračuje i v éře programů s vysokým rozlišením. „Nesnaží se konkurovat internetu rozsahem, ale rychlou dostupností, aktuálností a jednoduchou formou. Vše prostřednictvím televizorů, jen přes dálkový ovladač,“ nesumarizovala hlavní výhody teletextu Česká televize.

autor: lukpo
Spustit audio