Televizní nabídku v únoru obohatí ČT4 Sport

25. leden 2006

Nový program České televize ČT4 Sport začne vysílat souběžně se začátkem XX. Zimních olympijských her v Turíně 10. února, tedy už za dva týdny. Tento den se zemské digitální vysílání rozšíří i na Ostravsko a v Praze i Brně posílí o jeden vysílač. Jakými cestami budou diváci moci vysílání stanice ČT4 přijímat? Kde všude ho naladí? A užijí si olympiády i ti, kteří nový program nebudou mít k dispozici?

Program ČT4 Sport v DVB-T

ČT4 Sport bude součástí programové nabídky multiplexu A terestrického vysílání digitální televize, a to na 25. kanálu v Praze (vysílače Žižkov, Cukrák a nově i Strahov), na 40. kanálu v Brně (vysílač Hády a nově také Barvičova ulice) a na 39. kanálu v Ostravě. Pražský signál můžou zachytit obyvatelé Středočeského kraje až v Mělníku, Mladé Boleslavi, Poděbradech, Benešově, Příbrami a v Kladně. Brněnské vysílače pokrývají mj. i Blansko, Slavkov u Brna, Velké Němčice, Hrušovany nad Jevišovkou a Velkou Bíteš. A nově zahájené ostravské vysílání dosáhne i do Karviné, Frýdku-Místku, Kopřivnice, Nového Jičína a do Kravařů. Aspoň tolik je možné vyčíst z map pokrytí, které zveřejnil provozovatel multiplexu A, firma Radiokomunikace.

Vysílání je sice zdarma, bez dodatečných jednorázových investic se ale neobejde. Diváci potřebují k příjmu set-top-box, konvertor digitálního signálu pro klasickou televizi. Základní modely set-top-boxů se dnes prodávají už za méně než dva tisíce korun, náročnější varianty, které mají např. pevný disk pro záznam pořadů v kvalitě MPEG-2 nebo přístroje vybavené i pro satelitní příjem jsou však o poznání dražší. Pro diváky, jejichž televizor nemá vstup SCART, bude nezbytný set-top-box s modulátorem, který umožňuje převod signálu do běžného anténního kabelu. Nejlevnější se prodává zhruba za 2.600 korun. Hypermarkety a větší elektroprodejny nabízejí set-top-boxy spíše jako okrajový sortiment, větší výběr čeká zákazníky ve specializovaných obchodech s televizní technikou a v prodejnách na internetu. Pro příjem v místech se silným signálem stačí malá pokojová anténa, dále od vysílačů je nutná anténa klasická, venkovní.

Další způsoby příjmu

Sportovní program České televize zařadí do svých nabídek provozovatelé kabelových televizí, objeví se na satelitu a v omezeném rozsahu i na internetu. Společnosti UPC a Karneval pravděpodobně nenabídnou ČT4 Sport v nejlevnějším balíčku, ale až v dražší "základní" nabídce. V satelitním vysílání UPC Direct z družice Astra 1E či 1G bude signál zakódován v systému CryptoWorks. Program bude možné přijímat pomocí přístupových karet v základní nabídce Rodina. Paket Czechlink vysílaný z družice Astra 3A nabídne sportovní kanál také, a to všem držitelům přístupových karet aktivovaných pro příjem ČT1 a ČT2. Na internetu bude program ČT4 Sport z důvodu autorských práv omezen, více informací získáte na stránkách speciálu České televize.

Olympiáda i na ČT1 a ČT2

Sportovní fanoušci, ke kterým si program ČT4 Sport cestu nenajde, o XX. Zimní olympijské hry samozřejmě nepřijdou. Zahajovací ceremoniál bude v pátek 10. února vysílat ČT1, průběh celé olympiády uvidí prostřednictvím přímých přenosů a záznamů i diváci druhého programu České televize, a to v rozsahu, na který jsou zvyklí z předchozích let. Formou zpravodajství se s výsledky olympijských klání seznámí i ti, kdo budou sledovat Branky, body, vteřiny a další relace na ČT1 a ČT24.

autor: Kateřina Kučerová
Spustit audio