TV Noe uvažuje o vysílání ve vysokém rozlišení. Záleží na tom, jaké dostane nabídky

3. květen 2016

O přechodu některých stanic do HD kvality se hovoří v souvislosti s obměnou set-top-boxů DVB-S/MPEG-2 za DVB-S2/MPEG-4.

Křesťanská stanice TV Noe, která 10. května oslaví své desáté narozeniny, uvažuje o přechodu na vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Webu Digitální rádio to potvrdil technický ředitel tematického programu Václav Stuchlý. „Naše smlouva pro satelitní šíření končí 30. 6. 2016. V tuto chvíli probíhá výběrové řízení na nového dodavatele satelitní trasy. Přáli bychom si, aby byl náš signál šířen HD kvalitě, ale je to otázka ceny, kterou nám provozovatelé satelitních tras nabídnou,“ konstatoval Stuchlý. Pro šíření satelitního signálu využívá TV Noe družice Astra 3B na pozici 23,5 stupně východně.

O přechodu některých stanic do HD kvality se hovoří v souvislosti s obměnou set-top-boxů DVB-S/MPEG-2 za DVB-S2/MPEG-4. Plánovaný krok už oznámila prostřednictvím webu Živé.sk zpravodajská televize TA3, web Digitální rádio vás informoval o stejné operaci u televizí Relax a Rebel. Všechny zmíněné programy jsou na satelitu šířeny v režimu free-to-air, tedy nekódovaně. Pořady v HD kvalitě vyrábíme už řadu let. Rozlišujeme pořady, které mají trvalou hodnotu a ty které se odvysílají jen jednou živě a pak už se nikdy nereprízují. Tyto zatím vyrábíme na jednu starou režiii v SD, ale za několik týdnů už i tyto technologie úplně nahradíme novou HD technikou,“ přiblížil šéf techniky TV Noe.

Do budoucna není vyloučena ani možnost, že ve vysokém rozlišení se křesťanská televize objeví ve vysokém rozlišení i v pozemním vysílání. Aktuálně pro distribuci touto cestou využívá TV Noe Regionální sítě 7 Českých Radiokomunikací, která svým signálem pokrývá zejména krajská města po celé republice. „Regionální síť 8 za několik let zanikne. Frekvence připadnou mobilním operátorům. České Radiokomunikace nás mají zájem šířit i nadále a to celoplošně. Všechno to záleží na ceně, jestli si to budeme moci jako nízkorozpočtová nekomerční stanice dovolit. Na vysílání v HD jsme technicky připraveni.“

autor: lukpo
Spustit audio