TV Noe ve vysokém rozlišení nebude, na satelitu se ale další HD kanály objeví

1. červen 2016

Vysílání ve vysokém rozlišení si televize prozatím nemůže z finančních důvodů dovolit.

Křesťanská Televize Noe nakonec nebude k dispozici divákům ve vysokém, ale nadále ve standardním rozlišení obrazu (HDTV). Webu Digitální rádio to potvrdil technický ředitel stanice Václav Stuchlý. Pokud by TV Noe vysílala nakonec v HD, objevit se měla na družici Astra 3B, satelitní pozice 23,5 stupně východně. O možném přechodu do vysokého rozlišení se uvažovalo v souvislosti s překlopením vysílání ze standardu DVB-S (MPEG-2) do DVB-S2 (MPEG-4). „Smlouvu jsme uzavřeli na SD signál. HD je otázka hlavně peněz. Zatím cítíme, že si to nemůžeme dovolit,“ konstatoval Stuchlý.

Parametry TV Noe na kapacitě operátora Towercom: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12363/V, SR 29500, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

Nových programů ve vysokém rozlišení se ale na pozici 23,5 stupně východně přece jen diváci dočkají. Bohužel pouze ti, kteří mají k dispozici dekódovací kartu operátora Skylink, jehož provozovatelem je lucemburská společnost M7 Group. Pro zákazníky se základní nabídkou Digital HD zatíženou takzvaným servisním poplatkem byl nově zprovozněn slovenský kanál Wau HD, do vyšších balíků se pak po několika letech vrátily erotické stanice Penthouse HD 1 a Penthouse HD 2. Ty operátor svým klientům poskytoval v době, kdy spolupracoval s dnes již neexistující platformou Satellite BG.

Další informace o změnách v nabídce operátora Skylink lze najít na jeho webu.

autor: lukpo
Spustit audio