Ukrajinci nabídnou letos ze satelitu celkem dva Ultra HD kanály, druhý odstartuje na jaře

25. leden 2019

Zkušební vysílání kanálu 4K #NASHE HDR probíhá volně a mohou ho sledovat diváci v České republice i na Slovensku.

Ukrajina je dalším evropským trhem, který se začíná zajímat o vysílání v rozlišení Ultra HD/4K. Společnost Spacecom v úterý potvrdila, že zajistí distribuci kanálu 4K #NASHE HDR. Ten již testuje na pozici 4 stupně západně, družice Amos 7. Program mohou bez problémů sledovat i čeští a slovenští diváci, kteří mají možnost otočit parabolu na tento satelit. Na jaře letošního roku pak plánuje skupina Nashe Media spustit novou stanici Etno 4K. Zkušební vysílání kanálu 4K #NASHE HDR probíhá volně, zdali tomu bude i u ostrého vysílání, zatím není známo. 

„4K televize je růstovým bodem podnikání v oblasti televizního vysílání a nezbytnou funkcí prémiového segmentu. Jsem velmi potěšen, že Ukrajina tuto tendenci podporuje, a že první vysílání ukrajinského 4K kanálu probíhá přes náš satelit. Jedním z faktorů, který doposud bránil růstu 4K kanálů, je to, že vyžadují větší kapacitu a tím pádem i náklady. Společnost Spacecom zintenzivnila úsilí v oblasti vývoje satelitních technologií, aby poskytla televizní kanály s velkou kapacitou za rozumnou cenu. Ukázka ukrajinského kanálu na AMOS-7 dokazuje, že jsme byli úspěšní,“ konstatoval Jehuda Amir, jeden z viceprezidentů ve společnosti Spacecom.

Parametry příjmu 4K #NASHE HDR: AMOS-7 (4 stupně západně), 12518/H, SR 12500, FEC 3/4, norma DVB-S2/8SPK, kódování žádné (FTA), ID Test 4K

autor: lukpo
Spustit audio

Související