V Berlíně vysílá již šedesát stanic díky DAB+, nové technologie si posluchači oblíbili

3. leden 2019

Mladá generace Berlíňanů ráda využívá streamingové služby Spotify a Deezer, velkou popularitu mají i podcasty o společnosti, umění a kultuře.

Šedesát rozhlasových stanic je možné naladit v pozemním digitálním vysílání DAB+ na území Berlína. Ukazuje to výroční studie mediálního regulátora MABB pro tuto německou spolkovou zemi a Braniborsko. DAB+ se těší v Berlíně vzrůstajícímu zájmu. Alespoň sedmnáct procent domácností má v tuto chvíli alespoň jeden digitální přijímač. Analogové vysílání v pásmu VKV/FM je však stále v popředí, jeho poslech preferuje 67 % berlínské populace. Výhradně na DAB+ spoléhá šest procent obyvatel hlavního města Německa.

Streamingové služby typu Spotify nebo Deezer si obyvatelé Berlína oblíbili. Alespoň příležitostně některou z nich využívá 26 %. U populace mladší čtyřiceti let je to dokonce 50 %, což není nijak překvapivé, protože tato generace se ráda chodí bavit na hudební akce a přijíždí sem řada interpretů, včetně těch zahraničních, kteří do Česka nebo na Slovensko nezavítají. Berlíňané si také rádi stahují podcasty zaměřené na společnost, umění nebo kulturu. V průzkumu MABB tuto volbu preferovalo pětašedesát procent populace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související