V Česku začne fungovat satelitní televize Pantelio, míří zejména na internetové poskytovatele

14. září 2018

Platforma nemá za cíl konkurovat svou nabídkou běžným satelitním operátorům. Telekomunikačním firmám chce nabídnout možnost vytvořit novou službu na klíč.

V České republice začne fungovat pravděpodobně v průběhu října nová satelitní televize Pantelio, jejíž nabídka bude určena zejména pro poskytovatele internetu, nikoliv individuální příjem u běžných diváků. Operovat bude na pozici 30 stupňů západně, družice Hispasat. Přesný termín startu v tuto chvíli závisí na získání oprávnění od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V Česku ne příliš frekventovaná družice byla vybrána jako potencionální vhodná pozice s kvalitním pokrytím daného území. Tato volba má i své konkurenční důvody.

Pantelio umožní zejména internetovým firmám poskytovat vedle těchto služeb i digitální televizi. Podle generálního ředitele Slavomíra Turčániho je potenciál takové služby vysoký, což je patrné z toho, kolik takových poskytovatelů v České republice a na Slovensku, kde bude služba také působit, funguje. Obchodní politika pro operátory nebude fixní, ale individuální. Podle Turčániho bude vždy záležet na tom, jaké budou představy telekomunikační firmy o jejich novém produktu – co bude takové platforma nabízet, kolik bude mít programů a podobně.

Pantelio bude mít v době svého spuštění k dispozici 40 programů ve standardním a 60 kanálů ve vysokém rozlišení. V nabídce nemají chybět stanice společností Discovery, Disney nebo Viacom a také 14 regionálních TV. Výhodou služby má být to, že pokud operátor o produkt projeví zájem, provozovatel poskytne kompletní technické know-how a dodá službu na klíč. Dohodu s poskytovateli jednotlivých kanálů bude řešit buďto nová společnost, která se nyní registruje u RRTV, případně sama telekomunikační firma. Záleží to na dohodnutých podmínkách.

Nová platforma může operátorům z řad internetových firem, případně dalších zájemců, nabídnout podporu Ultra HD, hybridní vysílání HbbTV, video na vyžádání a sedmidenní televizní archiv. Platforma sice v minulosti působila na pozici 51,5 stupně východně, ale po zážehové fázi se ukázalo, že kvalitativně nešlo o dobrou volbu. Start služby Pantelio vnímá pozitivně i společnost Hispasat, která je vlastníkem stejnojmenné družice a operátor tak de facto expanduje na dva nové trhy. Pantelio může logicky napomoci popularitě pozice 30 stupňů západně v České republice i na Slovensku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související