V Německu roste zájem o digitální rozhlas DAB+ i u komerčních vysílatelů

9. únor 2017

Pravděpodobně nejočekávanější události letošního roku u našich západních sousedů v oblasti digitálního rozhlasu je spuštění druhého celoplošného multiplexu.

Zájem německých komerčních vysílatelů o digitální rozhlas DAB+, zejména pak z řad těch, kteří se nemají možnost dostat do klasického VKV éteru, roste. Tuto tendenci sleduje sdružení Digitalradio Deutschland. Vysílatelé dokonce začínají vytvářet programy, které doposud vůbec nevysílaly. Ideálním příkladem je stanice Maxx FM zařazena nedávno do jednoho z berlínských multiplexů.

Starší posluchače a milovníky klasických hitů i šlágrů mohou potěšit stanice, jako jsou B2, radio GOLD nebo Star*Sat Radio. Poslední jmenovaná stanice dokonce nedávno uvedla svůj vlastní rozhlasový DAB přijímač se speciálním tlačítkem pro její naladění. Opomenout nesmíme ani lulu.fm – program věnovaný LGBT komunitě, tedy lesbám, gayům, bisexuálům a transsexuálům. Ten se kromě Berlína a Hamburku již objevil i v oblasti Rhein-Main. V tomto regionu je nově šířené i interviewRADIO – první německá čtyřiadvacetihodinová stanice zaměřená výhradně na rozhovory.

S velkým zájmem v následujících měsících a letech bude nutné sledovat situaci v sousedním Bavorsku. Volnou kapacitu ve svém multiplexu BR Franken hodlá poskytnout privátním regionálním hráčům veřejnoprávní rozhlas. Aktuálně se hovoří o osmi subjektech, které jsou dokonce ochotné spustit i exkluzivní digitální kanály. Na podpoře rozvoje digitálního rádia je již Bayerischer Rundfunk domluvený s regulátorem BLM. Sasko-Anhaltsko jako další německá spolková země dokazuje, že DAB+ je ideální pro vytvoření doposud neexistujících regionálních verzí. To je příklad stanice radio SAW.

Pravděpodobně nejočekávanější události letošního roku u našich západních sousedů v oblasti digitálního rozhlasu je spuštění druhého celoplošného multiplexu, který by mohl nabídnout až šestnáct atraktivních programů. Zájem o vstup do této sítě projevila například skupina Bauer Media, která úspěšně provozuje digitální stanice již ve Velké Británii, případně Skandinávii. Výzva týkající se zahájení výběrového řízení na druhý celorepublikový multiplex byla zveřejněna loni v prosinci. Rok 2017 navíc ukazuje, že v Německu je v přípravě i vícero regionálních DAB sítí, které by mohly umožnit šíření signálu v přepočtu již za 5.500 korun.

autor: lukpo
Spustit audio