V Nizozemsku odstartoval první lokální rozhlasový multiplex

15. srpen 2016

Radio Westerwolde, které na technickou novinku upozornilo, uvádí, že signál v regionu Groningen se bude nadále zlepšovat

Vůbec první lokální multiplex určený pro konkrétní lokalitu odstartoval v průběhu července v Nizozemsku. Digitální rozhlasová síť ve standardu DAB+ je dostupná v oblasti Vlagtwedde na kanálu 7B s výkonem 150 Wattů a vertikální polarizací. Multiplex Groningen 1 obsahuje v současné době stanice Radio Westerwolde, Havenstad FM, RTV Logo a Best 80’s. Všem čtyřem okruhům je vyhrazen jednotný datový tok 88 kbps se zvukem HE-AAC.

Radio Westerwolde, které na technickou novinku upozornilo, uvádí, že signál v regionu Groningen se bude nadále zlepšovat, aby došlo k bezproblémovému pokrytí celé oblasti. Provozovatel zmíněného okruhu už podle informací zveřejněných na svém webu eviduje zájem dalších lokálních vysílatelů, kteří projevili o technické řešení pro DAB multiplex zájem. Multiplex vznikl za využití nízkonákladových technologií. V současné době fungují v Nizozemsku celoplošné sítě „NPO“ a „DAB+“ doplněné zejména o regionální balíky MTVNL.

autor: lukpo
Spustit audio