V Polsku se prodal prozatím alarmující počet DAB rádií

10. listopad 2016

DAB+ vysílání trápí u našich severních sousedů dvě skutečnosti – pokrytí signálem jen v některých lokalitách a programová nabídka složena prakticky jen ze stanic Polskieho Radia.

V sousedním Polsku se prodal prozatím alarmující počet DAB rádií. Informuje o tom deník Rzeczpospolita. Zpráva Millward Brown ukazuje, že o digitální rádio není mezi Poláky zájem. Lidé si do září 2016 zakoupili pouhých patnáct set rozhlasových přijímačů. Polskie Radio prozatím nevidí digitální rozhlas jako perspektivní technologii. Od roku 2010 investovalo veřejnoprávní médium do této distribuce signálu ročně čtyři miliony zlotých, tedy přibližně 24 milionů korun.

DAB+ vysílání v současné době trápí u našich severních sousedů dvě skutečnosti – pokrytí signálem jen v některých lokalitách a programová nabídka složena prakticky až na výjimky jen ze stanic Polskieho Radia. Barbara Stanisławczyk, šéfka veřejnoprávního rozhlasu, letos rozhodla o přesunu stanice PR24, což je tamní obdoba Českého rozhlasu Plus, na VKV. Tím došlo de facto k dalšímu oslabení DAB, kde byla stanice dostupná doposud. Výhradně do digitální distribuce se naopak přesunula Czwórka – okruh určený zejména mladým posluchačům.

autor: lukpo
Spustit audio