V Praze by mohlo začít vysílat na VKV nové rádio, testy už probíhají

6. prosinec 2016

Zkušební vysílání na pražské frekvenci 101.6 MHz bylo zahájeno oficiálně ve čtvrtek 1. prosince, jeho platnost vyprší v polovině měsíce.

Původně pouze středočeská rozhlasová stanice Hey Radio, dříve známá jako Rádio Sázava, dlouhodobě usiluje o získání VKV/FM kmitočtu na území Prahy. Za tímto účelem probíhá v hlavním městě zkušební vysílání na frekvenci 101.6 MHz s výkonem 100 Wattů. Krátkodobé oprávnění získal provozovatel rádia od Českého telekomunikačního úřadu. Podle informací webu Digitální rádio je stanoviště umístěné přímo na sídle pražského studia na Rašínově nábřeží.

Zkušební vysílání na pražské frekvenci 101.6 MHz bylo zahájeno oficiálně ve čtvrtek 1. prosince, jeho platnost vyprší v polovině měsíce. V případě, že tento experiment bude úspěšný a zjistí se, že daný VKV kmitočet nikoho neruší, chce se provozovatel Hey Radia pokusit získat tuto frekvenci na stálo. Po několika letech by tak v Praze ožila nová VKV frekvence. Vysílač nabízí také RDS data, tedy doplňkové informace zobrazované na displejích rozhlasových přijímačů. Jako alternativní frekvence pro přeladění autorádií jsou zde uvedeny Benešov 89.3 MHz a Jablonec nad Nisou 97.5 MHz.

Rádio Sázava již řadu měsíců expanduje po regionech České republiky, zejména v Čechách. Nedávno získal provozovatel stanice možnost rozšířit své vysílání do Rumburka a České Lípy. Lze očekávat, že v prvním zmíněném městě bude vysílač Hey Radia zprovozněn ještě v průběhu prosince, ve druhém pak na začátku příštího roku. V Rumburku bude probíhat vysílání na frekvenci 102.6 MHz, v České Lípě pak na kmitočtu 92.7 MHz. Jednou z chystaných novinek je také přeladění frýdecko-místeckého vysílače z 90.6 na 90.7 MHz. Nejbližší vysílač Hey Rádia je v současné době umístěn v již zmiňovaném Benešově.

autor: lukpo
Spustit audio